Είσοδος στο blog

Σας καλωσορίζουμε στο ιστολόγιο του σχολείου μας

Η ώρα στον κόσμο

Αναζήτηση

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ναυαγός 16 μήνες στη θάλασσα!

Ο άνδρας, με μακριά μαλλιά και γενειάδα, βρέθηκε την Πέμπτη όταν η εφτάμετρη βάρκα του χωρίς προπέλες, επέπλεε πάνω στον ύφαλο στην ατόλη Ebon, και εντοπίστηκε από δύο ντόπιους...

Ένας αδυνατισμένος άνδρας, το σκάφος του οποίου ξεβράστηκε σε μια απομακρυσμένη ατόλη του Ειρηνικού αυτή την εβδομάδα, ισχυρίζεται ότι επέζησε επί 16 μήνες χαμένος στην Ειρηνικό, διασχίζοντας πάνω από 12.500 χιλιόμετρα από το Μεξικό, δήλωσε ένας ερευνητής.

«Η κατάστασή του αρχικά δεν ήταν καλή, ωστόσο γίνεται όλο και καλύτερη» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Όλα Φελσταντ, Νορβηγός φοιτητής ανθρωπολογίας που κάνει έρευνες στην ατόλη Ebon, το νοτιότερο προπύργιο των νησιών Μάρσαλ.

Ο Φέλσταντ δήλωσε πως ο άνδρας, φορώντας μόνο ένα φθαρμένο παντελόνι, ισχυρίζεται ότι έφυγε από το Μεξικό με προορισμό το Ελ Σαλβαδόρ, τον Σεπτέμβριο του 2012, με ένα σύντροφο ο οποίος πέθανε στη θάλασσα πριν από μερικούς μήνες.

Ελάχιστες είναι οι λεπτομέρειες όσος αφορά στην επιβίωσή του, πρόσθεσε ο Φέλσταντ, καθώς ο άνθρωπος μιλά μόνο ισπανικά, ωστόσο είπε πως το όνομά του είναι Χοσέ Ιβάν.

«Το πλοίο είναι σχεδόν κατεστραμμένο και μοιάζει να έχει παραμείνει στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο ερευνητής.

Ο Ιβάν ανέφερε στον Φέλσταντ ότι επέζησε τρώγοντας χελώνες, πουλιά και ψάρια και πίνοντας το αίμα της χελώνας όταν δεν έβρεχε.

Στη βάρκα δε βρέθηκαν αλιευτικά εργαλεία και ο Ιβάν ισχυρίζεται πως έπιανε τις χελώνες και τα πουλιά με τα γυμνά χέρια του. Στο σκάφος βρέθηκε μια χελώνα, όταν εντοπίστηκε από τους ντόπιους.

Ιστορίες επιβίωσης στον απέραντο Ειρηνικό δεν είναι ασυνήθιστες.

Το 2006, τρεις Μεξικανοί έγιναν πρωτοσέλιδο διεθνώς όταν ανακαλύφθηκαν σε μια μικρή βάρκα κοντά στα νησιά Μάρσαλ, στη μέση του ωκεανού, εννέα μήνες αφότου είχαν βγει στη θάλασσα για αλιεία καρχαρία.

Επέζησαν πίνοντας βρόχινο νερό, τρώγοντας ωμά ψάρια και θαλασσοπούλια, με την ελπίδα τους να διατηρείται ζωντανή χάρη στην ανάγνωση της Βίβλου.

Σύμφωνα με τον Φέλσταντ, οι ντόπιοι που βρήκαν τον Ιβάν, τον μετέφεραν στο κύριο νησί της ατόλης, που είναι τόσο απομακρυσμένο ώστε να υπάρχει μόνο μία τηλεφωνική γραμμή στο σπίτι του τοπικού συμβούλου, όπου και μεταφέρθηκε, προκειμένου να συναντηθεί με τον Δήμαρχο Ιονέ ντε Μπρουμ και να μιλήσει τηλεφωνικά με το Υπουργείο Εξωτερικών στο Μαγιούρο.

Οι αξιωματούχοι στο Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσαν πως αναμένουν τον ναυαγό να φτάσει στο Μαγιούρο.

Το μοναδικό αεροπλάνο της κυβέρνησης, που μπορεί να προσγειωθεί στο Έμπον, είναι σήμερα εκτός λειτουργίας για συντήρηση και δεν αναμένεται να τεθεί ξανά σε λειτουργία μέχρι την Τρίτη, με αποτέλεσμα να έχουν στείλει ένα σκάφος για να παραλάβει το ναυαγό.

«Μένει στο σπίτι του τοπικού συμβούλου ενώ μια οικογένεια έχει αναλάβει τη διατροφή του» δήλωσε ο Φέλσταντ, προσθέτοντας ότι ο άνδρας έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Πηγή: http://www.plektani.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου