Είσοδος στο blog

Σας καλωσορίζουμε στο ιστολόγιο του σχολείου μας

Η ώρα στον κόσμο

Αναζήτηση

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Σακουντάλα Ντεβί - 4 Νοεμβρίου H Google τιμά την γκουρού των μαθηματικών

Ήταν γνωστή ως «ανθρώπινος υπολογιστής», αφού κατάφερνε να λύσει σύνθετα μαθηματικά προβλήματα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η Ινδή γκουρού των μαθηματικών έχει νικήσει ακόμα και υπολογιστές.

Το 1977 στο Πανεπιστήμιο των Μεθοδιστών του Ντάλας, κατάφερε να βρει την 23η ρίζα ενός αριθμού με 201 ψηφία, μέσα σε 50 δευτερόλεπτα. Ο υπολογιστής Univac, χρειάστηκε 62 δευτερόλεπτα για να λύσει το ίδιο πρόβλημα. Το 1982 κέρδισε μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες, αφού πολλαπλασίασε δύο αριθμούς με 13 ψηφία σε μόλις 28 δευτερόλεπτα.

Στη δεκαετία του πενήντα περιόδευσε στην Ευρώπη. Στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, η κριτική επιτροπή υποστήριξε πως μια από τις απαντήσεις της ήταν λάθος. Οι εμπειρογνώμονες έπρεπε να επανεξετάσουν τους υπολογισμούς τους, πριν τελικά παραδεχθούν ότι εκείνοι έκαναν λάθος και όχι η Ντεβί.

Η Ντεβί γεννήθηκε στο Μπανγκαλόρ στις 4 Νοεμβρίου του 1929. Ανακάλυψε το μοναδικό της ταλέντο στην ηλικία των τριών ετών, ενώ έπαιζε χαρτιά με τον πατέρα της. Δύο χρόνια μετά, η πεντάχρονη Σακουντάλα Ντεβί μπορούσε να λύσει εξαιρετικά δύσκολα μαθηματικά προβλήματα.

Ο Άρθουρ Τζένσεν, ερευνητής της ανθρώπινης νοημοσύνης έγραψε για τη Ντεβί, «οι μαθηματικοί υπολογισμοί είναι προφανώς η μητρική της γλώσσα, ενώ για τους περισσότερους από εμάς, είναι στην καλύτερη περίπτωση, μια ξένη γλώσσα που μαθαίνουμε στο σχολείο».

Η Σακουντάλα Ντεβί πεθάνε στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας σε ηλικία 83 ετών.

Πηγή: http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου