Είσοδος στο blog

Σας καλωσορίζουμε στο ιστολόγιο του σχολείου μας

Η ώρα στον κόσμο

Αναζήτηση

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Κάπως έτσι θα δουλεύουν οι άνθρωποι το 2025


Ας φανταστούμε πώς θα ήταν ο κόσμος της εργασίας αν ο υπάλληλος δεν συναντούσε ποτέ τον διευθυντή του ή αν οι συνάδελφοι του υπαλλήλου ήταν ολογράμματα. Κι όμως. Μέσα σε λιγότερο από μια γενιά, θα μπορούσε να είναι ο κανόνας.

Η προοπτική της συνεργασίας με ανθρώπους τους οποίους δεν θα συναντήσουμε ποτέ και της επικοινωνίας με ψηφιακούς συναδέλφους είναι δύο πιθανά σενάρια τα οποία οραματίζονται κορυφαίοι στοχαστές, όσον αφορά το πώς θα εξελιχθούν οι χώροι εργασίας μέχρι το 2025.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια δειγματοληπτική έρευνα η οποία παρουσιάζει δραματικές αλλαγές στον εργασιακό χώρο, όπως τον γνωρίζουμε. Στην έρευνα συμμετείχαν ομάδες από το Imperial College του Λονδίνου, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, διάφορους διεθνείς ακαδημαϊκούς και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την ομάδα εμπειρογνωμόνων, μέχρι το 2025 η τεχνολογία θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε χώρους εργασίας από το πουθενά, χρησιμοποιώντας διαδραστικές επιφάνειες. Η ολογραφική τηλεδιάσκεψη και οι εικονικές δοκιμές έργων θα στείλουν τα καθιερωμένα πρότυπα του γραφείου στο καλάθι των αχρήστων. Τη θέση τους θα πάρουν πολλαπλές διαδραστικές επιφάνειες στο σπίτι ή κοινόχρηστοι κόμβοι εργασίας στους οποίους θα προβάλλονται τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των εκάστοτε συναδέλφων με ένα μόνο άγγιγμα.

Το έργο Recompose του MIT Media Lab, αφορά το πώς μια φυσική επιφάνεια μπορεί να αλλάξει ανταποκρινόμενη σε χειρονομίες. Στο μέλλον, θα αναμορφώνουμε επιφάνειες χωρίς να τις αγγίζουμε, να αλληλεπιδρούμε με έγγραφα ή να δημιουργούμε αντικείμενα που μπορούν στη συνέχεια να εκτυπωθούν τρισδιάστατα. Εξαιτίας αυτών των αλλαγών, το εργατικό δυναμικό θα υποστεί μεγαλύτερη διασπορά. Οι εργαζόμενοι θα έχουν διαφορετικές δουλειές σε πολλές διαφορετικές περιοχές, δουλεύοντας για μικρότερες περιόδους σε έργα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι που δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο δεν θα γνωρίζουν καν την ταυτότητα του άλλου.

Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που θα πρέπει να ετοιμαστούν για αυτές τις αλλαγές. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας εξ αποστάσεως που διαθέτει μια εταιρία, θα αυξηθεί κατά 50 τοις εκατό μέχρι το 2020, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα από την PriceWaterhouseCoopers. Αυτά τα δεδομένα, με γνώμονα την πρόοδο, θα παραμερίσουν τα καθιερωμένα πρότυπα εργασίας.

Είναι μια τάση που είναι ήδη σε εξέλιξη. Από το επόμενο έτος θα υπάρξουν 1,2 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης σε περισσότερα από 800 εκατομμύρια νοικοκυριά με ευρυζωνικές συνδέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, λέει η IBM.

Πολιτικές του στυλ «φέρτε τον δικό σας εξοπλισμό» γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς καθώς οι λειτουργίες στις καταναλωτικές συσκευές επιτρέπουν και την επαγγελματική χρήση. Είναι λογικό ότι αν μπορείτε να έχετε μια συσκευή για προσωπική και επαγγελματική χρήση, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε δύο ξεχωριστές συσκευές.

Με την πάροδο του χρόνου, η πανταχού παρούσα υπολογιστική δύναμη μέσω των δικτυωμένων τσιπ, που είναι ενσωματωμένα στα πάντα γύρω, μας θα μετατρέψει καθημερινά αντικείμενα, όπως τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής σε πύλες προς εικονικούς χώρους εργασίας και συνεργατικά έργα. Με ένα κλείσιμο του ματιού θα μπορούμε να μεταφερόμαστε στην καρδιά του «γραφείου» μας.

Δεδομένου ότι το εύρος και η ικανότητα αυτών των συσκευών θα αυξάνεται, θα οδηγηθούμε σε μαζικές συνεργασίες. Λόγω της μεγαλύτερης συνδεσιμότητας και της τεράστιας διασποράς του εργατικού δυναμικού, θα μιμούμαστε το οργανωμένο «χάος» μιας αποικίας μυρμηγκιών ή μελισσών.

«Δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς», λέει ο Mads Thimmer, ιδρυτής του δανέζικου εργαστηρίου νέων τεχνολογιών. «Η ομορφιά της συνδεδεμένης στο διαδίκτυο κοινωνίας είναι ότι έχει κουμπί απενεργοποίησης. Γι’ αυτόν το λόγο είναι τόσο ελκυστική.» Η τεχνολογία θα είναι σε θέση να μας ελευθερώσει από πολλούς από τους περιορισμούς των υφιστάμενων προτύπων εργασίας, και μπορεί να σημαίνει ότι θα εργαζόμαστε όλοι λίγο πολύ λιγότερο και πολύ πιο αποδοτικά.


Πηγή: http://www.scienceandtechnology.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου